maandag 8 augustus 2011

Kip met walnoot - Cerkez tavugu


Een heel bekend Turks gerecht wat stamt uit het Ottomaans tijdperk. Tijdens de Ottomaanse heerschappij, hadden de sultans een bijzondere voorliefde voor vrouwen van Circassische herkomst. De schoonheid van deze vrouwen probeerden men te vangen in dit gerecht. Van origine wordt het gerecht bereid met verse koriander, een ingrediënt wat veel voor komt in de Circassische keuken. De salade wordt als meze gegeten met Turks brood.

1 flinke kip
2 uien fijn geraspt
1 worteltje in kleine stukjes
3 sneetjes oud brood zonder korst
350 gram gemalen walnoot
2 t.l. scherpe paprikapoeder
1 theelepel chilivlokken
2 teentjes fijngeperste teentjes knoflook
2 e.l. olie
zout, peper
2 e.l. fijngeknipte peterselie
1 liter kippenbouillon
koriander

Kook de kip 30 min. in de bouillon. Haal de kip dan uit de bouillon, laat afkoelen, verwijder het vel en haal het vlees van de boten.
Bewaar de bouillon. Week het brood in melk en knijp het goed uit.
Vermeng het brood met de gemalen walnoten (zet 4 eetlepels gemalen walnoot apart) , de ui, 1 t.l. paprikapoeder. Draai dit mengsel fijn in een keukenmachine. Roer hierna beetje voor beetje wat van de kippenbouillon door het mengsel. In ieder geval zoveel dat het een goede smeuïge massa wordt maar niet te nat. Voeg de knoflookteentjes doe en de chiliblokken en roer het bouillon noten mengsel door het kippenvlees.
Leg de kip op een schaal en bestrijk het geheel met het achter gehouden walnoten mengsel. Verhit wat olie in de pan en doe hier de andere eetlepel paprika poeder bij en druppel het over de kip. Garneer met koriander.

1 opmerking: