maandag 8 augustus 2011

Ingemaakte citroen


Ingemaakte citroen wordt vooral in de Noord-Afrikaanse keuken veel wordt gebruikt, vandaar dat je de kleine emmertjes of grote glazen potten met goudgeel glanzende citroentjes vooral tegenkomt in de Turkse of Marokkaanse super. Ze zien er lekker uit, maar wat kun je ermee? De citroentjes doen het heel goed in tajines; Marokkaanse stoofjes met lamsvlees, kip of vis. In schijfjes gesneden smaken ze lekker bij bulgur(salade), couscous of tabouleh. Ook de combinatie met peulvruchten is heel lekker evenals gerechten met gestoofde tomaat.

Koop een stuk of vijf mooie, grote, biologische citroenen. Dat biologisch is belangrijk; je gaat de citroenen met schil en al inmaken (en eten) dus wil je een onbespoten, ‘schone’ citroen. Was de citroenen, snij ze in schijfjes, leg ze (laag voor laag) in een vergiet en bestrooi elke laag met (niet te veel) grof zeezout. Plaats de vergiet boven een kom en laat een nacht intrekken zodat de citroenen wat vocht verliezen. Leg de schijfjes vervolgens in een pot en bestrooi de laagjes telkens met een klein beetje scherp paprikapoeder. Overgiet met extra vergine olijfolie. Laat 3 weken intrekken. Zo heb je straks niet alleen heerlijke ingelegde citroenschijfjes (voor in een stoof of bij gegrilde vis), maar ook prima citroenolie.

Voor een zoete variant (lekker bij ijs bijvoorbeeld) 5 onbehandelde citroenen,1 vanillestokje, 1 kaneelstokje, 1 cm verse gember, 500 gram suiker, water. Spoel de citroenen. Breng een flinke pan met water aan de kook. Leg de citroenen 3 minuten in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Leg ze in een pan ijskoud water om af te koelen. Droog de citroenen af en halveer ze in de lengte. Schik de helften in een glazen pot, samen met de gember, het kaneel en vanillestokje. Breng 1 liter water met de suiker aan de kook. Overgiet de citroenen met de suikersiroop tot ze helemaal onder staan. Sluit de pot goed af. Laat tenmiste 2 weken staan, zodat de citroenen lekker zoet kunnen worden. Bewaar de pot eenmaal geopend in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten