donderdag 25 augustus 2011

Bietensalade - Shawandar bi'l-Laban.


Een echte geroosterde of gestoomde rode biet is totaal niet te vergelijken met een biet uit blik of glas. Het lijkt wellicht wat lastig, een biet roosteren of stomen, maar eigenlijk valt het heel erg mee en de smaak is zoveel keer beter. Gerechten met rode biet zijn behoorlijk populair in Libanon en Palestina en het onderste recept heet in het arabisch Shawandar bi'l-Laban.

2 pond bieten, met hun bladeren
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
2 grote tenen knoflook, gestampt in een vijzel met 1 / 2 theelepel zout tot papperig
dikke dot yoghurt (Turkse)
2 eetlepels fijngehakte verse muntblaadjes

Stoom (voorkeur!) of kook de bietjes totdat ze gaar zijn (ca 25 minuten afhankelijk van dikte e.d.). Test de gaarheid door met een satestokje in de biet te prikken. Als het stokje makkelijk erin gaat, is de biet gaar. Laat de bieten vervolgens uitlekken en afkoelen. Snijd de blaadjes in reepjes en schik ze op een bord. Schil de bieten en snijd ze in plakjes. Schik de plakjes biet op de top van de bladeren. Breng op smaak met zout en peper.
Roer de knoflook pasta door de yoghurt en klop gedurende 1 minuut met een vork. Verdeel de yoghurt over de bieten en garneer de top met de munt

Wil je de bieten roosteren, verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de bieten in een braadslede, besprenkel met 2 eetlepels olie en bestrooi met zout en veel peper. Schep goed door. Rooster onder een- of tweemaal keren 30 tot 40 minuten, tot je ze gaar zijn.

Overigens; je kunt het recept overigens ook maken met ‘witte biet’ (snijbiet).

Bron: cliffordawright.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten