woensdag 20 juli 2011

Turkse groentenstoofpot - Turlu





Turlu is een stoofpot van groenten, soms gekookt met vlees of kip in een braadpan. De naam Turlu in het Turks betekent gevarieerd, wat wijst op een mengsel van verschillende ingrediënten in. Je hebt vaak een zomer turlu (yaz türlüsü), die lichter is dan de winter turlu (KIS türlüsü). Op sommige plaatsen van Turkije komt er ook nog een lekkere saus overheen (probeer eens een dikke tomatensaus of gewoon een lekker dot yoghurt met knoflook erop). Turlu lijkt overigens erg op de traditionele Frans Provençaalse ratatouille schotel.

- 1 middelgrote ui
- 2 verse groene uien (fijngehakt)
- 1 aardappel (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 /2 verse groene paprika (fijngehakt)
- 2 tomaten (in kleine blokjes)
- 1 el tomatenpuree
- 2 courgettes (in blokjes gesneden)
- 2 aubergines
- 100 gr spinazie 6 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
- 1 wortel (in plakjes)
- extra vierge olijfolie
- zout
- zwarte peper
- verse basilicum blaadjes (in blokjes)
- verse tijmblaadjes (in blokjes)

Snij de aubergine in kleine blokjes. Doe olie in een grote pan met dikke bodem en bak de ui. Voeg tomaat en tomatenpuree al roerend toe en bak een minuut. Voeg vervolgens alle groenten een voor een bij de tomaten. Voeg een 1 / 2 kopje water bij de groenten en laat ca 30 tot 45 minuten sudderen tot ze gaar zijn. Het is een perfecte lichte maaltijd voor de zomer. Je kunt de turlu serveren met vlees of kip of gewoon met brood en witte kaas. In de winter maak je een variant met bv. prei en selderij.

Desgewenst kun je natuurlijk ook kikkererwten toevoegen of blokjes lams- of rundvlees.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen