woensdag 20 juli 2011

Salade mechouia – salade grillée



Mechouia, oftewel salade tunisienne grillée, wordt omschreven als één van de simpelste Tunesische gerechten en tegelijkertijd één van de lekkerste. Soms gegarneerd met tonijn en eieren; soms tot moes gestampt en als dipsaus (cq. tapenade) gebruikt voor brood. Het bestaat er uit dat paprika's, rode ui, knoflook, rode peper en vleestomaten boven gloeiend houtskool (of in de oven) worden geroosterd tot ze zwartgeblakerd zijn, waarna de groenten in 'n stevige plastic zak worden uitgestoomd om daarna te worden gepeld en in stukjes gesneden. Onder tussen in een vijzel de verse knoflook met het karwijzaad, korianderzaad en grof zout fijnmalen en vermengen met het sap van een (eveneens geroosterde) limoen plus een flinke scheut extra vierge olijfolie. Alles lekker door elkaar husselen en serveren met (uiteraard) gestoomde couscous en een sappig stukje vlees. Dit is allemaal qua hoeveelheden een beetje op gevoel. Hieronder even iets concreter.

2 grote rode paprika`s
2 grote uien
4 middelgrote tomaten
1 kleine hete peper
3 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel oregano
eventueel 1 klein blikje tonijn

eventueel 50 gr fijngemaakte feta
Eventueel 2 fijngehakte hardgekookte eieren
zout en peper naar smaak

Rooster de paprika`s, de tomaten, de uien en de peper in een hete oven van ± 200°C.
Draai ze tijdens het grillen 1 keer om. Ze zijn klaar als ze zacht zijn. Verwijder de zaden van de paprika`s. Snijd alle gegrilde groenten in kleine stukjes. Schik de gesneden gegrilde groenten op een platte serveerschaal of op 4 saladebordjes en sprenkel er het citroensap, de olijfolie, de oregano en zout en peper over. Garneer eventueel met de tonijn, het ei en de feta.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen