woensdag 13 juli 2011

Parelhoen met honing-citroen en granaatappelGranaatappels komen oorspronkelijk uit Perzië en worden al eeuwenlang verbonden met allerlei culturen en religies als een symbool van vruchtbaarheid. De granaatappel heeft daarnaast een zeer gunstig effect op de gezondheid en op de huid omdat ze barsten van de antioxidanten. De vrucht bevat veel meer antioxidanten dan bijvoorbeeld rode wijn, groene thee en bessensap. Daarnaast zit er veel kalium, foliumzuur, ijzers en vitaminen (A, B en C) in granaatappels. En niet te vergeten; ze zijn gewoon super lekker. In dit recept zorgen ze voor een lekkere frisse ‘bite’ bij de zachtheid van de parelhoen en de zoetheid van de honing. Het recept is eenvoudig maar vergt wel een nachtje ‘wachttijd’.

1 parelhoen of biologische kip
olijfolie
peper en zout
2 tenen knoflook
2 el honing
1 citroen
2 takjes tijm
½ granaatappel

Snijd de parelhoen in stukken: snijd de poten en de vleugeltjes eraf en snijd het deel karkas onder de borstfilets weg (vries in en gebruik voor b.v bouillon). Snijd het borst deel dwars door. Verdeel de stukken in een braadschaal en besprenkel met olijfolie en honing. Boen de citroen schoon onder heet water. Pers het citroensap boven het vlees uit en leg de schillen erbij. Kneus de knoflook en leg ze ertussen. Dek luchtdicht af met plasticfolie en laat 1 nacht in de koelkast staan.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Laat de hoen ca. 1 uur uit de koelkast op temperatuur komen. Leg de stukken hoen een beetje los van elkaar in de braadschaal en bestrooi met zout. Schuif de schaal in de oven. Laat ca. 50 min. garen. Schep af en toe het braadvocht over het vlees. Ris de tijmblaadjes van de takjes.
Halveer de granaatappel. Houd een helft met bolle kant naar boven in de hand. Klop met de bolle kant van een lepel op de schil zodat de pitten eruit vallen. Strooi ze met de tijm over de hoen.

Eten met wilde en witte rijst of couscous en geroosterde groene asperges. Tip: makkelijk voor te bereiden voor de volgende dag.

bron: ztrdg.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten