woensdag 20 juli 2011

Kiymali Yaglama



Kiymali Yaglama is een gerecht uit Kayseri, een stad in het hart van Turkije. Het bestaat uit gestapelde laagjes deeg met daar op een tomatensaus met gehakt. De laagjes eet je één voor één in rolletjes samen met yoghurt met knoflook (sarimsakli yogurt). De yaglama in dit recept is gemaakt van tortilla wraps. Dit is een makkelijk alternatief voor zelf gemaakt deeg.

- 500gr. rundergehakt
- 2 uien
- 1 blikje gepelde tomaten of 4 tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 pakjes tortilla wraps (8 stuk in elke pak, maar medium)
- 2-3 eetlepels zonnebloemolie
- 1/2 glas heet water
- zout
- peper
- peterselie

Snipper de uien fijn, snij de tomaten fijn. Bak de uien met het gehakt in de pan met zonnebloemolie. Doe de tomaten in de pan. Als de tomaten zacht worden, doe dan de tomatenpuree erbij. Roer alles goed door elkaar en schenk heet water in de pan.
Voeg zout en peper toe en laat de saus 20 minuten sudderen (doe er meer water bij als het nodig is, maar de saus moet dik blijven). Verwarm de tortillas in de magnetron of in de oven, zoals het op de verpakking staat aangegeven. Nu ga je de tortilla wraps stapelen in een platte schaal. Doe ongeveer 2 eetlepels saus op elke wrap., doe er wat peterselie op, leg de volgende wrap erop en ga door. Zorg dat je afsluit met ene wrap. Als stapel klaar is, snij je hem in vier delen. Serveer de yaglama met yogurt met knoflook.

Wil je zelf het deeg maken in plaats van de kant en klare wraps:

Voor 6 wraps:

- 200 gram bloem
- 125 milliliter water
- Mespuntje zout
- Eetlepel olijfolie

Pak een flinke - liefst plastic - kom en meng daarin het water, de bloem, het zout en de olijfolie. Gebruik een lepel om dit goed door elkaar te mengen. Zorg ervoor dat je alle bloem - ook dat deel dicht bij de rand - meeneemt, zodat je één grote klont deeg krijgt. Maak een keukendoek vochtig en trek deze strak over de kom heen. Eventueel kun je de punten van de doek nog onder de kom klemmen. Laat het geheel ongeveer een half uurtje rusten. In deze tijd kun je bijvoorbeeld vast beginnen met het maken van de vulling!

Als het deeg een half uurtje gerust heeft, dan kun je het nog eens een keer goed doorkneden en verdelen in zes bolletjes van ongeveer hetzelfde formaat. Als je meer dan zes tortilla's wilt maken (en dus extraveel van de ingrediënten hebt genomen), dan maak je uiteraard meer bolletjes. Rol alle bolletjes plat met de deegroller. Hiervoor kun je eventueel de snijplank gebruiken.
Bak de wraps vervolgens één voor één in de koekenpan. Je hoeft hier geen extra boter of olie meer in te doen; de olie die in het deeg zit is voldoende. Nadat je alle tortilla's ongeveer een minuut per kant gebakken hebt, zijn ze klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen