woensdag 20 juli 2011

Hummus




Hummus (ook geschreven als hoemoes, hoummous, humus of humous) is een kikkererwtenpuree uit Libanon, waar vrijwel altijd ook tahini (sesamzaadsaus) doorheen zit. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo'n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper. Erg lekker met warm vers Turks brood of met bv. partjes paprika of courgette om er in te dippen.

Hummus versies:
hummus met tahini - hummus met er overheen nog een extra portie tahini
hummus masabacha - hummus met hele kikkererwten er door, soms warm opgediend
hummus met foel - hummus met warme bruine bonen. Optioneel met een gekookt ei erbij.

Basisrecept:
• 400 gram kikkererwten uit blik of pot
• 1 teentje knoflook (of 2 maar dat is een beetje een persoonlijke voorkeur)
• 3 eetl. citroensap
• 2 eetlepel tahin (sesampasta)
• zout
• Sumak of paprikapoeder
• olijfolie

Met een blender is het maken van de hummus maken een fluitje van een cent. Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht. Doe de knoflook met de erwten, het citroensap, de tahin en wat zout in de machine. Giet er een scheutje vocht op en draai.
Waarschijnlijk moet er meer vocht bij om alles te laten pakken. Voeg zoveel toe als nodig is en draai tot een gladde puree. De presentatie is belangrijk: doe 2 à 3 volle eetlepels hummus op een bordje of schaaltje en wrijf vanuit het midden een holletje. Je moet een rand van hummus hebben. Schenk in het midden wat olijfolie en garneer met wat sumak of paprikapoeder (eventueel ook wat platte peterselie of fijngesneden koriander of wat uitgelekte kikkererwten uit blik).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen