woensdag 20 juli 2011

Gevulde tomaat en courgette – Petit farcis
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken, niet echt ingewikkeld en makkelijk met het weekend voor de boeg. Vers, vol van smaak en lekker met brood en een glas rosé. Als het weer nu nog wat beter was…

- 4 stevige tomaten
- 4 ronde courgettes
- 4 kleine uien
- 4 kleine paprika’s (2 rode, 2 groene)
- 400 gram rundergehakt
- 1 ons rauwe ham
- 4 ansjovisfitels (op zout)
- 2 ons champignons
- 2 eieren
- 100 gram geraspte parmesan
- ½ bosje basilicum
- ½ bosje bieslook
- 2 tenen knoflook
- 2 sneden pain de mie (of witbrood zonder korst)
- 5 cl olijfolie
- paneermeel
- peper uit de molen

Hou de tomaten apart. Pel de uien, haal het binnenste eruit (bewaren!); zorg dat er een bol met zo’n drie ‘rokken’ overblijft en laat 5 minuten garen in kokend, gezouten water. Laat daarna ook de paprika’s en de courgettes 5 minuten in het hete water garen. Snij de bovenkant van de tomaten, de courgettes en de paprika’s af (circa 1/3, bewaren!). Lepel de tomaten en de courgettes leeg (bewaar de inhoud!) en verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Ze de groenten met de open kant naar boven in een met olijfolie ingevette ovenschaal, zodat ze mooi tegen elkaar klem staan.

De vulling:
Hak de achtergehouden ui fijn en fruit even aan in een ruime pan met wat olijfolie. Doe er de ansjovisfilets bij en laat smelten. Voeg de klein gesneden rauwe ham toe, bak even mee en doe er dan het gehakt bij (uit elkaar prakken met een vork) en hussel alles goed door elkaar, laat nog een paar minuten sudderen met het deksel op de pan.
Snij de achtergehouden groenten fijn, plus de champignons, de basilicum en de bieslook, en doe alles bij het prutje in de pan. Pel de knoflooktenen en knijp ze erboven uit. Haal de pan van het vuur en doe er het kleingesneden brood, de eieren en de parmesan bij, plus flink wat versgemalen peper. Roer alles goed door elkaar.

Vul de groentes ermee, bestrooi de bovenkanten met paneermeel en besprenkel met wat olijfolie. Laat in een op 170 graden voorverwarmde oven 30-40 minuten door en door gaar worden; de groentes (vooral de tomaten) moeten er rimpelig uitzien. Warm eten, bijvoorbeeld met rijst erbij.

Bron:reneevonk.wordpress.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten