woensdag 13 juli 2011

Gestoofde kikkererwten met wortel



Dit gerecht is op basis van kikkererwten gemaakt maar feitelijk kun je er elke bonensoort voor gebruiken, zoals een reguliere witte boon of de grote Turkse exemplaren. Ook zou je, als je de smaak van koriander te sterk vind, deze kunnen vervangen door platte peterselie.

4 eetlepels olijfolie
1 ui, gepeld en fijngehakt
4 tot 6 teentjes knoflook of naar smaak
2 theelepels kurkumapoeder
2 theelepel (wit) komijnzaad
½ theelepel gemalen kaneel
1 theelepel chilipoeder of naar smaak
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel vloeibare honing
3 middelgrote wortelen, geschild en in stukken gesneden
2 x 400 g blikjes van kikkererwten, goed gespoeld
1 bos koriander, grof gesneden
Citroen schijfjes
yoghurt
Knapperig brood

Verhit de olie in een tajine of pan, sauteer de ui en knoflook 6 minuten en voeg daarna het komijnzaad, kurkuma, kaneel, honing, zwarte peper en de wortelen toe. Doe er wat water bij maar niet teveel, het moet geen soep worden, en laat 10 minuten pruttelen. Als het te droog wordt doe er wat water bij en laat nog eens 5 tot 10 minuten staan tot de groenten op de gewenste gaarheid is. Serveer op een bord, bestrooid met flink veel koriander, met een schijfje citroen erbij, een dot yoghurt en warm knapperig brood. Als je het geheel wat pittiger wil maken kun je met de ui en knoflook een flinke theelepel harissa toevoegen.

Persoonlijk hou ik er van om er ook wat grove brokken feta over heen te strooien, staat zo lekker rustiek.

1 opmerking:

  1. Hoi,
    ik kan me vergissen maar zie de kikkererwten niet. Meeverwarmen met de wortel is misschien wat aan de lange kant, wanneer wel toevoegen?

    Mvg.

    BeantwoordenVerwijderen