woensdag 20 juli 2011

Baklava




Baklava (is een lekkernij van Turkse oorsprong die meestal als dessert wordt gegeten. Baklava wordt vooral verkocht in landen die ooit behoorden tot het Ottomaanse rijk, het huidige Turkije, dat wil zeggen van de Balkan tot het Midden-Oosten. In België en Nederland is hij vaak te vinden in Turkse en Griekse winkels, of als dessert in Turkse en Griekse restaurants. De Turkse stad Gaziantep is beroemd vanwege deze specialiteit. Men denkt dan ook dat de oorsprong van deze lekkernij daar ligt.

Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, en boter, gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei subtiele varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of honing. Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt, en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig. Daarom wordt er vaak Turkse koffie bij gedronken, en in de toeristische gebieden wordt hij ook wel met een bolletje ijs geserveerd.

Algemeen recept (voor ca 8 personen)

• 250 gram filodeeg
• 75 gram amandelen
• 75 gram walnoten
• 75 gram pistachenoten
• 3 theelepels gemalen kaneel
• 100 gram boter
• 1,5 deciliter honing
• 2 eetlepels citroensap
• 2 eetlepels sinaasappelsap
• 1/2 deciliter water

Voorbereiding:
Laat het filodeeg goed afgedekt met een stuk huishoudfolie en een schone theedoek tegen het uitdrogen in 2-3 uur ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden C. Hak de amandelen, de walnoten en de pistachenoten grof en schep ze met de kaneel door elkaar. Smelt de boter. Bestrijk een glazen ovenschaal van ca. 15 x 25 cm. met de gesmolten boter.

Bereiding:
Halveer de vellen filodeeg. Leg 1/3 deel van het filodeeg velletje voor velletje in de schaal en bestrijk elk velletje met gesmolten boter. Verdeel er de helft van het notenmengsel over. Leg er weer 1/3 deel filodeeg op. Verdeel daar de rest van het notenmengsel over. Leg dan het laatste 1/3 deel deeg bovenop. Bestrijk elk velletje met boter. Sprenkel er wat water over en snijd de baklava in vierkantjes. Bak de baklava ca. 35 minuten in een voorverwarmde oven tot hij bruin is. Verwarm intussen de honing met het citroensap, het sinaasappelsap en 1/2 deciliter water. Neem de baklava uit de oven en schenk er de helft van de stroop over. Laat dit ca. 20 minuten staan en schenk er vervolgens de rest van de stroop over



Versie 2 met pistache

• 1 bak filodeeg
• 400 gr pistachenoten
• 100 gr roomboter
• 4 kopjes kristalsuiker
• kaneel
• ca. 100 gram honing
• 0,5 kopje water

Gebruik een ovenvaste glazen schaal van 20 x 30 x 5 cm en vet deze in met gesmolten boter. Bedek de bodem met 1 velletje filodeeg en vet ook dit weer in met de gesmolten boter. Hierop weer 1 velletje filodeeg en weer insmeren met de roomboter.Ga zo door tot ongeveer vijf velletjes filodeeg. Hak de noten grof(in een blender) houd een klein deel apart voor garnering. Roer 2 kopjes kristalsuiker door de noten. Verdeel het notenmengsel over de plakjes filodeeg. Strooi wat kaneelpoeder over het notenmengsel. Leg nu weer 1 velletje filodeeg op de notenlaag. Smeer het weer in met roomboter. Ga zo verder totdat u weer vijf velletjes als bovenlaag heb. Snijd nu het gebak in vierkanten van vijf bij vijf cm. Bak de baklava in een voorverwarmde oven op 175 graden C. ca 30 minuten. Draai de temperatuur terug naar 150 graden C. en bak nog eens 30 minuten.

Maak intussen de suikersiroop. Doe een 1/2 kopje water, 2 kopjes kristalsuiker en de honing in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat het ca. 5 minuten doorkoken*. Giet de suikersiroop over de baklava zodra hij uit de oven komt. Giet goed tussen de naden. Het deel noten wat je apart heeft gehouden wat fijner hakken en dit over de suikersiroop strooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen