zondag 19 juni 2011

Stifado



Dit weekend eens lekker een Griekse stoofschotel gemaakt: Stifado. Aangezien er binnenkort weer een aantal eters over de vloer komen alvast maar even 'proefgekookt'. Erg geslaafd. Van de twee versies die hier beschreven staan, ben ik voor de onderste gegaan met extra veel sjalotjes. Erbij gewoon lekker rijst (en als vooraf ui/venkel soep en een lichte tomatensalade met feta en venkelgroen!).


• 750 gram sucadelappen of riblappen
• 750 gram uien
• 3 teentjes knoflook
• 2 blikjes gepelde tomaten (800 grams)
• 2 laurierblaadjes
• 3/4 theelepel gemalen piment
• 1 kaneelstokje
• 2 eetlepels rode wijn-azijn
• 1.5 dl (150 ml) rode wijn
• 1 dl (100 ml) olijfolie
• 1 theelepel honing
• zout, zwarte peper

Snijd het vlees in grote dobbelstenen, de uien in kleine stukjes, en de knoflook in dunne plakjes. Bak de uien in een aparte koekepan op laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
Verhit de olie in een zware braadpan en bak het vlees rondom bruin. Strooi er wat zout en peper over. Bak de knoflook heel kort mee en voeg de tomaten en specerijen toe Bak alles circa 1 minuut al roerend op halfhoog vuur.
Doe de azijn, wijn, honing en 1.5 dl (150 ml) water in de pan en breng alles aan de kook. Stoof het gerecht (af en toe roeren) met het deksel op de pan in 2 uur op laag vuur gaar. Controleer af en toe of er nog genoeg water is.
Doe dan de uien er bij en laat het nog 3 kwartier sudderen, weer af en toe roeren.



Stifado 2

ongeveer 1kilo magere runderlappen, in blokken
2 gesnipperde uitjes
4 gesnipperde knoflookteentjes
2 el tomatenpuree
2 tomaten in kleine blokjes
1 el rode wijnazijn
100 ml water
2 tl suiker
2 laurierblaadjes
2 kruidnagelen
1 stokje kaneel
1 gedroogd chilipepertje, gekneusd
rode wijn
8 á 12 sjalotjes
evt. wat feta

Braad het vlees rondom bruin.Bak even de ui en knoflook meer.Bak even de tomatenpuree mee. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe, behalve de sjalotjes
Na ongeveer 2 uur sudderen de sjalotjes toevoegen en ongeveer 1 uur verder laten sudderen. Doe er wat wijn bij (naar behoefte). Voor het stoven moet het vlees net onder staan. Dien op en doe verkruimel er desgewenst wat feta over. Lekker!

1 opmerking: