dinsdag 21 juni 2011

Inktvis met rode wijn



Sommigen mensen gruwelen van inktvis, anderen vinden het weer zalig. Voor de liefhebbers dus een lekker gerecht, vol van smaak...

1 kg inktvis
peper en zout
5 el bloem
6 el olijfolie
2 uien, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 tomaten, fijngesneden
125 ml cognac
350 ml stevige rode wijn
1 bouquet garni (takje peterselie, tijm en laurierblad, bijeengebonden met keukentouw)
1/2 pikant paprikapoeder
1 el boter of margarine
4 el fijngesneden peterselie

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de inktvis in stukken van 4 cm. Strooi er zout en peper over. Haal de stukken inktvis door 4 el bloem. Verhit een ruime hoge koekenpan met 4 el olie en bak de inktvis op hoog vuur in ± 5 min lichtbruin. Neem de inktvis uit de pan en gooi de evt. resterende olie weg. Maak de pan schoon met keukenpapier.

Verhit 2 el olie in de pan en bak de ui en 1 teentje knoflook zachtjes ± 5 min. en voeg de tomaten toe. Voeg de cognac, wijn, het bouquet garni, paprikapoeder en 500 ml water toe en breng dit aan de kook. Schuim af met een schuimspaan of opscheplepel. Neem de pan van het vuur en schep de vis en het tomaatuimengsel in een ovenvaste pan of ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet de pan 2 uur in de oven. Controleer of de pulpo zacht en gaar is. Schep de inktvis uit de saus en houd apart.

Kneed 1 el bloem met de hand door de boter. Breng de saus aan de kook (verwijder het bouquet garni) en roer het boter-bloemmengsel ± 5 min. met een garde door de saus zodat deze bindt. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de inktvis weer toe aan de saus, met de peterselie en 1 teentje knoflook. Roer goed door en serveer direct.

Bron: delicious.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen