dinsdag 21 juni 2011

Bulgur met balletjes en tahin





Bulgur (ook te vinden als burghul of bulgar) koop je het beste bij de Turkse winkel, waar verschillende soorten te krijgen zijn – van fijn tot grof gemalen. Bulgur past goed bij de smaken van het Midden-Oosten, zoals in deze pilaf: zoete kikkererwten, kruidige, warme specerijen en tahin.

• 2 uien, in ringen
• 2 tenen knoflook, gesnipperd
• 3 eetlepels olijfolie
• 400 gr mager lamsgehakt
• 1 ei
• 1 eetlepel paprikapasta (Turkse winkel)
• 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
• 1 theelepel gemalen korianderzaad
• 1/4 theelepel kaneel
• 250 gram grove bulgur
• 1 blik kikkererwten, uitgelekt
• flinke hand verse peterselie, grof gehakt
• 500 ml water
• 50 gram geroosterde pijnboompitten

voor de saus:
• 3 eetlepels tahin (sesampasta)
• 2 eetlepels yoghurt
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 eetlepels citroensap
• snufje zout

Verhit 3 eetlepels olie in een grote braadpan met deksel. Bak hierin op heel laag vuur de ui en knoflook 30 minuten. De ui moet dan zijdezacht en goudbruin zijn.
Meng het gehakt met het ei, paprikapasta, komijn, koriander, kaneel, en zout en peper. Rol er balletjes ter grootte van een walnoot van. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin op matig vuur de balletjes in 15 minuten bruin en gaar. Hou ze warm.
Doe de bulgur en kikkererwten bij de uien. Voeg het water toe en zout en peper. Breng aan de kook, en laat met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Al het vocht moet dan verdampt zijn. Proef op zout en peper en schep de peterselie en de pijnboompitten erdoor.
Klop alle ingrediënten voor de saus door elkaar tot je een gladde emulsie hebt. Roer er dan zoveel water (een eetlepel of 3, 4) door tot het de consistentie heeft van dunne vla. Serveer de pilaf met de gehaktballetjes en de saus.

Bron: nrcnext.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen