zondag 19 juni 2011

Börek





Börek of burek is een hartig deeggerecht dat gemaakt wordt in veel landen die ooit tot het Ottomaanse Rijk behoord hebben. Vaak wordt het gemaakt met blader- of filodeeg en kan gevuld zijn met kaas (meestal feta), gehakt of groente (meestal spinazie). Börek komt oorspronkelijk uit de Turkse keuken. In het Turks wordt het woord börek gebruikt voor diverse deeggerechten, terwijl het in talen die het woord hebben geleend meer specifiek gebruikt wordt. In Turkije heb heb je verschillende soorten börek; een su böreği ("waterbörek") is een lasagneachtig soort, meestal gevuld met feta. Sigara böreği ("sigarenbörek") zijn kleine rolletjes, eveneens met kaas. Kürt böreği ("Koerdische börek") is een vullingloze börek, die vaak wordt gegeten met poedersuiker erop.

Meel ( 1 kilo)
3 bekers melk (meer of minder voor het deeg)
stukje gist of zakje gist.
2 eieren
zout
1 beker olie
Turkse kaas ( of feta)
peterselie

Verwarm de oven op ongeveer 200 graden. Je mengt de kaas en de peterselie door elkaar. Doe vervolgens de meel in de kom met de gist,zout, melk en olie en het eiwit van de eieren en maakt er een stevig deeg van Kneed het goed door elkaar. Maak van het deeg ronde balletjes (grootte maakt niet uit), maak de balletjes plat en doet er de kaas met peterselie in. Je vouwt het heel goed dicht en smeert het geel van de eieren over het bolletje. Doe de bolletjes in de oven tot ze een bruin kleurtje hebben ( ongeveer na een half uur of zo).

2 opmerkingen:

  1. Hallo hoeveel gram gist? want ik heb een best wel grote zak.
    en hoeveel gram turkse kaas? want het verschilt per pak..

    ik hoop op een snelle antwoord dan kan ik hetvandaag nog maken!

    BeantwoordenVerwijderen