dinsdag 5 april 2011

Kabsa, kipschotel


Kabsa is een verzamelnaam voor rijstschotels uit met name Saudi Arabie waar het als een nationale dish wordt beschouwd (alhoewel de origine in Yemen lijkt te liggen). Kabsa schotels bestaan uit rijst met groenten, kruiden en vlees, veelal kip.


• 1,5 kilo kipstukken (poot, drumstick etc)
• 1/4 kopje plantaardige olie
• 2 middelgrote uien, gesneden
• 1 blikje tomatenpuree
• 2 middelgrote tomaten, gehakte
• 4 teentjes knoflook, geplet
• 2 middelgrote wortelen, geraspte
• Geraspte schil van een sinaasappel
• 4 kardemom peulen
• 3 kaneelstokjes
• Zout en peper naar smaak
• 1 pond langkorrelige rijst
• 1/4 kopje rozijnen
• 1/4 kopje gesneden amandelen

Fruit de ui lichtbruin en voeg daarna de kipstukken, tomatenpuree, gehakte tomaten en knoflook toe en roer ongeveer vijf minuten op een laag vuur. Roer in drie kopjes warm water, geraspte wortel, sinaasappelrasp, specerijen, zout en peper naar smaak. Voeg toe bij de kip en koop op eenmatig vuur, afgedekt, ongeveer 20-25 minuten, totdat de kip klaar is. Verwijder vervolgens de kip uit de pan en hou deze warm. Roer de rijst in de vloeistof in de pan, en kook op een laag vuur ongeveer 35-40 minuten, of totdat vloeistof is geabsorbeerd. Serveer de rijst op een schaal, met daarboven de kipstukken. Garneer met rozijn (even weken in warm water) en amandelen (bij voorkeur geroosterd). Je kunt ook cashewnoten en stukjes gewelde abrikoos toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen