maandag 21 maart 2011

Sarma

Sarma is een van oorsprong Turks gerecht dat buiten Turkije zeer populair is in Centraal- en Oost-Europa, de Balkan en Centraal-Azië. Sarma betekent letterlijk opgerold in het Turks en dit is een goede omschrijving van het gerecht. Het zijn namelijk rijst-gehaktballetjes die opgerold zijn in (zuur)kool.



• 2 pakken zuurkool bladeren (Turkse winkel)
• 1 ui
• 4 teentjes knoflook
• 1 kg gehakt (rund, kip, lam of mix)
• zout en peper
• rode paprikapoeder
• Turkse gehaktkruiden
• 1 theelepel chilivlokken
• olie
• 150 gram gewassen rijst

Bak het gehakt op middelmatig vuur rul en bruin. Snijd ondertussen de harde nerf van de zuurkool bladeren. Snipper de ui en hak de knoflook. Meng het gehakt wanneer deze gebakken is met de ui, knoflook en rijst. Voeg er naar smaak zout, peper, paprikapoeder, Turkse vleeskruiden en eventueel andere kruiden aan toe. Neem een diepe pan en vul de onderkant hiervan met zuurkool bladeren. Neem vervolgens een blad zuurkool in de ene hand en maak met de andere hand een klein rolletje van het gehaktmengsel. Leg dit rolletje op het blad en vouw de zijkanten goed dicht en rol het zuurkool blaadje strak op. Leg dit rolletje in de pan en ga op dezelfde manier door tot het rijst-gehaktmengsel en de zuurkool bladeren op zijn. Giet er nu precies zoveel water bij zodat de rolletjes allemaal onder water staan. Breng het water aan de kook en zet hierna het vuur heel zacht en laat dit ca 1,5 uur zo zacht sudderend staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen