maandag 7 maart 2011

Aubergine-courgette schotel




Een spannende combinatie met o.a. ansjovis, espresso en wijnazijn...

• 2 groene courgettes
• 2 aubergines
• 5 stengels bleekselderij
• 4 rijpe tomaten (met veel smaak, dus niet van die harde waterbommetjes)
• 50 gram zwarte olijven (zonder pit)
• 50 gram pijnboompitten
• 50 gram rozijnen
• 4 gezouten ansjovisfilets
• 2 gesnipperde uien
• 3 tenen knoflook, fijngewreven of fijngesnipperd
• 1 deciliter rode wijnazijn
• 1/2 kopje espresso
• olijfolie

Snijd de aubergines in gelijkvormige dobbelstenen, doe deze in een vergiet en bestrooi met zout. Zet dit een uurtje apart. Zo wordt het bittere vocht er aan onttrokken. Snijd ook de courgettes en de bleekselderij in gelijke dobbelsteentjes. Stoof beide groentes apart in wat olijfolie tot ze net beetgaar zijn. Dep de gezouten blokjes aubergine af en fruit deze op hoog vuur in olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier om de olie er aan te onttrekken.Fruit de uisnippers in olijfolie (ja, weer een andere pan), voeg de knoflook toe. En de ansjovis. Deze lost op in het mengsel als je even roert. Voeg hier dan weer de tomaten in stukjes toe en de rozijnen. En de rode wijnazijn. Laat even doorstoven.Draai het vuur laag en voeg dan alle apart geprepareerde groenten toe: de selderij, de courgette en de aubergine. Nog wat olijven erbij. En het halve kopje espresso. Tenslotte de pijnboompitten (liefst even kort geroosterd in een droge pan – smaken ze sterker). Opnieuw kort doorstoven op laag vuur. Klaar.
Serveer het warm, lauw of koud.

Met alleen wat vers brood al heel lekker maar bijvoorbeeld ook naast een pilav of bij couscous. En eigenlijk wordt het alleen maar lekkerder hoe langer je het bewaart.

bron: watatenzij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen