dinsdag 8 februari 2011

Paprika - notendip




Muhammara

Het recept wordt zowel in Syrië, Libanon alsTurkije veel gegeten en de oorsprong is dan ook niet helemaal duidelijk. Er zijn heel wat variaties maar alle recepten gaan uit van geroosterde paprika’s, walnoten, broodkruim, komijn, knoflook, zout en citroensap. Verder hangt het van het recept af of er granaatappelsiroop in gaat en of het pittig wordt gemaakt met chilipeper, gedroogde Spaanse peper of cayenne peper.

• 1/2 kg rode paprika’s
• 65 g walnoten
• 65 g cashewnoten
• 1 volle tl komijnzaadjes
• 1/4 tl zout
• 1/4 tl gerookte paprikapoeder pikant
• 1 teentje knoflook, gepeld
• 1 el citroensap
• 1 tl olijfolie of walnootolie
• 1 el granaatappel molasse (evt. vervangen door balsamico azijn)



Rooster de paprika’s en ontvel ze. Laat de paprika’s volledig afkoelen. Rooster de walnoten, cashewnoten en komijnzaadjes even in een droge koekenpan. Laat afkoelen.Doe alle ingrediënten in de kom van de foodprocessor (of gebruik een staafmixer) en pureer totdat je een smeuïge pasta hebt. Proef en breng naar wens op smaak met nog wat extra peper/zout/citroen/paprikapoeder. Zet in de koelkast totdat je het serveert.
Serveer de muhammara met pita-broodjes, rauwe groenten of vlees

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen