donderdag 24 februari 2011

Orzo



Orzo pasta is een pastasoort die gemaakt is in de vorm van een rijstkorrel en iets kleiner is dan een pijnboompit. Orzo is zeer veelzijdig en makkelijk toepasbaar in allerlei recepten maar veel mensen gebruiken orzo met name in soep. Ik gebruik orzo regelmatig in recepten ter vervanging van rijst(salades) en in de combinatie ‘gehaktballetjes in tomatensaus met pasta’. Het woord orzo is Italiaans voor "gerst" en verwijst naar de grootte en vorm van de pasta. Andere namen voor orzo zijn risoni, kritharaki, manestra, reiskornpasta, şehriye of pasta gallo pion. Orzo is in Griekenland erg populair maar ook in andere landen van het Midddellandse-Zeegebied, de Midden-Oosten landen, en in sommige delen van Duitsland.. Het kleine formaat maakt orzo leuk om mee te werken. Hieronder 3 recepten.


Soep

• 200 g orzo
• 600 g runderschenkel*
• parmezaan (schilfers)
• 1 ui (gehalveerd)
• 2 wortelen (grof gesneden)
• 1 stengel selder (grof gesneden)
• 2 teentjes knoflook
• 1 a 2 takjes bladpeterselie
• 2 l water
• peper, zwarte, uit de molen
• zout

Breng voor de bouillon het water met de runderschenkel, ui, wortelen, selder en knoflook erin aan de kook. Laat ±1 uur zachtjes sudderen. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en zeef de bouillon (de groenten mogen weg). Snij het vlees in plakjes of stukjes en hou ze warm onder aluminiumfolie. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Doe er dan de pasta bij en kook hem een tiental minuten, tot hij beetgaar is.Verdeel de soep over warme borden en werk ze af met het vlees, wat parmezaan en een plukje peterselie.

* Je kunt, voor het gemak, natuurlijk ook 3 potten runderbouillon met vlees nemen en dat aanlengen met water tot ca. 2 liter. In principe kun je dan de ui, wortel en selderij buiten beschouwing laten maar fijnsnijden en dan toevoegen als soepgroenten maakt de soep lekker vol.


Orzo salade

Courgette, in blokjes gesneden
1 middelgrote rode paprika, in blokjes gesneden
1 middelgrote gele paprika, in blokjes gesneden
1 middelgrote rode ui, gepelde en in blokjes gesneden
2 teentjes knoflook, gehakt
2 eet lepels goede olijfolie
11 ⁄ 2 theelepel zout
1 ⁄ 2 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 ⁄ 2 pond orzo

Voor de Dressing:
Sap van 2 citroenen
Ongeveer evenredig veel olijfolie
1/3 kopje goede olijfolie
Zout
Versgemalen peper

Voor het afmaken:
4 bosuitjes en gesneden
1 ⁄ 4 kop pijn boom pitten, geroosterd
Half blok feta in stukjesgesneden (niet crumbled)
15 verse basilicum blaadjes (of desgewenst munt)

Doe de courgette, paprika, ui en knoflook met de olijf olie, zout en peper in een grote ovenschaal. Plaats deze in de oven onder de grill en grill gedurende 15 a 20 minuten tot alles enigszins bruin is, roer wel regelmatig even om. Kook ondertussen de orzo volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Voeg de geroosterde groenten, olijfolie, z en p, knoflook toe. Maak daarna de dressing en meng dit door de salade. Vlak voor het serveren de bosjuitjes, feta, pijnboompitten en basilicum toevoegen. Serveer bij kamertemparatuur.

Bron: sarajevo-x.com

Orzo met zwartoogbonen

• 250 g orzo
• 250 g gekookte zwartoogbonen (gedroogde bonen 1 nacht weken + ca. 45 min. koken)
• 3 tomaten (gebruik buiten het tomatenseizoen gedroogde tomaatjes)
• 1 ui, fijngehakt
• 150 g babyspinazie, gewassen en droog gezwierd
• 1 tl komijn
• 1 tl paprikapoeder
• 0,5 tl kaneel
• 1 mespunt chilipoeder
• 2 el balsamicoazijn
• 2 tl sojasaus
• 2 el olijfolie
• peper en zout
Breng een grote pan water met zout aan de kook en kook daarin de orzo beetgaar.
Stoof intussen de ui in wat olie. Voeg de specerijen toe en de gare zwartoogbonen en laat ca. 5 minuten meebakken. Blus met de balsamicoazijn en de sojasaus. Laat het geheel nog enkele minuten sudderen. Snijd de tomaten in stukken. Draai het vuur uit en roer de tomaten door de bonen. Zet het deksel op de pan en laat even rusten.
Als de pasta gaar is, giet je hem af en roer je hem samen met de spinazie en 2 eetlepels olijfolie door het bonenmengsel. Breng op smaak met peper en zout. Serveer onmiddellijk.

Bron: groeneprinses.be

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen