zaterdag 12 februari 2011

Marokkaanse kip met wortel-kikkererwten salade



Deze lekkere schotel is gekruid met sumak. Sumak is een kruidenmix van gedroogde en tot poeder vermalen bessen van een mediterrane struik. Het is intens puperrood tot bijna zwart van kleur en smaakt fris citroenachtig. In Libanon, Syrië en Egypte worden de verse vruchten tot een zure vloeistof gekookt die een beetje op tamarinde lijkt qua smaak. Dit wordt vooral bij vlees- en groentegerechten gebruikt. Het poeder maakt ook wel eens deel uit van dukkah en andere als dip bedoelde kruidenmengsels. Het is ook een essentieel onderdeel van za’atar. Sumak is nog redelijk zeldzaam in de reguliere supermarkt, maar bij de Turkse kruidenier is het bijna altijd wel te vinden.

• 2 bossen jonge worteltjes, groen verwijderd, schoongeboend, en in stukjes
• 2 eetl olijfolie
• 4 kipfilets à 170 gr
• 1 eetl sumak
• 1/2 eetl wittewijnazijn
• 1 teen knoflook, geperst
• theel honing
• blikken kikkererwten à 400 g, afgespoeld, uitgelekt
• 80 g zonnebloempitten, geroosterd
• blaadjes van flinke bos koriander

Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de wortels in een enkele laag over een bakplaat. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met 1 el olie en 2 el water. Rooster 10-12 min. tot de wortels wat zachter zijn.
Bestrijk intussen een (grill)pan licht met de rest van de olijfolie. Verhit op middelhoog vuur. Bestrooi de kip met zeezout en versgemalen zwarte peper en wrijf het vlees in met de sumak. Bak 3-4 min. aan elke kant tot de kip rondom bruin is. Neem de bakplaat uit de oven, keer de wortels en leg de kip erop. Rooster nog 10-12 min. tot de kip gaar is. Klop de azijn, knoflook en honing in een grote kom door elkaar. Breng op smaak met zout en peper, voeg de kikkererwten, zonnebloempitten, peterselie en wortels toe en schep door elkaar. Verdeel de salade over 4 borden en leg de kip erop.

bron: de-ruijsbroekjes.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen