dinsdag 1 februari 2011

Hummus






Hummus is een saus, origineel afkomstig uit Libanon, op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahini doorheen zit. Vaak wordt het in Libanees brood gegeten of van een bord. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo'n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper. Bekende gerechten op basis van hummus:
• hummus met tahini - hummus met er overheen nog een extra portie tahini
• hummus masabacha - hummus met hele kikkererwten er doorheen

• hummus met foel - hummus met warme bruine bonen. Optioneel met een gekookt ei erbij.

• 1 blik kikkererwten (400 gram) afgespoeld
• 1-3 teentjes knoflook,gepeld
• 3-4 el citroensap
• 1/2 tl paprikapoeder
• 3 el sesampasta (tahini)
• 2 el olijfolie, extra vierge
• peper & zout
• 1 takje peterselie

Pureer voor de hummus de erwten met de knoflook,het citroensap.het paprikapoeder.de sesampasta en 1 el olijfolie in de keukenmachine tot een egaak mengsel. Voeg eventueel nog een scheutje water toe en breng op smaak met peper & zout. Doe de puree in een schaaltje,besprenkel ze met de rest van de olijfolie en garneer met peterselie en wat paprikapoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen