woensdag 9 februari 2011

Harira





Harira is de traditionele soep van Marokko. Het wordt meestal gegeten tijdens het diner in de islamitische heilige maand Ramadan. Het wordt beschouwd als een maaltijd op zich en wordt met name geserveerd aan familieleden en vrienden bij een speciale viering, zoals de ochtend na een huwelijk of een verjaardag. Het recept verschilt dan meestal iets van de harira die tijdens de Ramadan gegeten wordt. Natuurlijk kan het op elk moment worden bereid maar sommige families geven echter de voorkeur aan traditie en serveren het enkel op speciale gelegenheden.

• 250 gram lamsvlees of kip in blokjes
• 2 eetlepels fijngehakte selderij
• ½ theelepel versgemalen zwarte peper
• 1 theelepel gemalen kaneel
• 1 eetlepel boter
• 1,5 liter water
• 1 kg tomaten of 2 eetlepels tomatenpuree
• 45 gram vermicelli
• 1 citroen in partjes
• 2 grote uien - gesnipperd
• 1 bosje fijngehakte gladde peterselie
• 1 theelepel kurkuma
• ¼ theelepel gemalen gember
• 45 gram linzen of kikkererwten (van te voren geweekt) of 1 groot blik kikkererwten
• 2 à 3 takjes verse koriander
• 3 eetlepel volkorenbloem

Aantal personen: 8


Doe het lamsvlees of kippenvlees, de uien, selderij, peterselie, peper, kurkuma, kaneel, gember en boter in een grote kookpan. Roerbak alles gedurende 15 minuten op een middelhoog vuur tot de ingrediënten goudbruin zijn.
Voeg er de linzen of kikkererwten, samen met het weekwater, aan toe. Roer goed, dek de pan gedeeltelijk af en laat 1½ uur stoven.
Pureer de tomaten. Hak de korianderblaadjes fijn. Doe de tomaten en de koriander in de pan en laat nog 15 à 20 minuten stoven.
Breek de vermicelli in kleine stukjes. Breng het mengsel aan de kook en roer er de vermicelli door.
Zet het vuur water lager en laat nog 2 à 3 minuten koken. Giet de helft van de vloeistof uit de kookpan en roer er de bloem door.
Klop die bloemmassa door de soep. Laat nog enkele minuten koken tot de vermicelli gaar is en blijf intussen roeren zodat er geen klontertjes ontstaan. De soep moet er fluweelzacht uit zien; voeg dus eventueel meer water of bloempasta toe.
Opdienen met citroenpartjes.
TIP: je kunt ook 2 eieren met 2 theelepels citroensap kloppen en dat gebruiken om de soep te doen indikken ( i.p.v. de bloem). Haal dan de kookpan van het vuur en roer er nog eens goed in.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen