dinsdag 22 februari 2011

Gehaktballetjes in tomatensaus met eieren



- 500 g lams- of rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 3 el fijngehakte verse gladde peterselie
- een snufje chilipoeder
- 1 tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- plantaardige olie om te braden
- 4 eieren
- zout en peper

Voor de tomatensaus:
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 2 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 tl suiker
- 1 kleine verse rode peper, van zaad ontdaan en fijngehakt
- 3 el fijngehakte verse gladde peterselie
- 3 el fijngehakte verse koriander
- zout, naar smaak

1. Maak eerst de saus in een grote lage pan, die je op tafel kunt zetten. Bak de ui zacht in de olie en roer de knoflook erdoor. Voeg de tomaten, suiker, Spaanse peper en wat zout toe. Roer goed en laat 20 minuten zachtjes sudderen, tot de saus is ingedikt.
2. Maak ondertussen de gehaktballetjes. Meng gehakt, ui, peterselie, specerijen en wat zout en peper en kneed er een smeuïge massa van.
3. Wrijf je handen in met wat olie, zodat het vlees niet blijft plakken, en rol van het vlees balletjes ter grootte van een grote knikker. Leg ze naast elkaar op een bord.
4. Verhit een dunne laag plantaardige olie in een koekenpan en braad daarin de gehaktballetjes in porties, de balletjes draaien zodat ze gelijkmatig bruin worden. Ze moeten van binnen roze blijven. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
5. Voeg 2/3 van de peterselie en de koriander toe aan de saus, leg daarin de gehaktballetjes en laat circa 5 minuten sudderen, totdat ze gaar zijn.
6. Breek de eieren boven de saus en laat het eiwit stollen. Bestrooi nog met de rest van de verse kruiden. Serveer direct.

Bron: 'De beproefde Mediterrane keuken' Claudia Roden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen