woensdag 2 februari 2011

Gehakbrood - Kibbeh il sanieh



• 2 uien
• Boter
• 30 g pijnboompitten
• 800 g fijngemalen rundvlees
• 1 theelepel kaneelpoeder
• peper en zout
• 1 kopje tarwegriesmeel (voor couscous)
• theelepel mengeling van 5 pepers, zo mogelijk

Aantal personen: 4
Origine: Libanon

Reinig de uien en snipper fijn. Verwarm een eetlepel boter in een pan en stoof 1 ui transparant. Voeg de pijnboompitten toe en bak tot ze lichtjes kleuren. Verhoog de hitte. Voeg 250 g vlees toe. Bak het vlees tot het begint bruin te worden terwijl je het met een vork plet. Haal van het vuur. Voeg kaneel toe, peper en zout. Zet weg. Doe het griesmeel in een kom. Overgiet met koud water en laat 10 minuten trekken. Laat in een zeef uitlekken. Duw goed uit met de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk water eruit te krijgen.
Doe de tweede ui in de kom van een keukenmachine. Pureer de ui. Voeg de mengeling van 5 pepers toe. Meng met het griesmeel en voeg zout toe. Voeg het overblijvende rauwe vlees toe. Bewerk het mengsel, terwijl je wat ijskoud water toevoegt, tot een smeuige pasta. Mix enkele seconden tot een zeer fijn mengsel. Smeer een ovenschotel van 25 cm diameter in met boter. Maak je handen nat met koud water en bedek de bodem van de schotel met de helft van het rauwe vleesmengsel. Druk goed aan. Bedek met het gebakken-vleesmengsel, en ten slotte met de overblijvende helft rauw vlees. Kerf met een mes partjes in het oppervlak. Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Serveer deze schotel koud of warm met een slaatje en een yoghurtsausje.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen