woensdag 23 februari 2011

Filopakket gevuld met pompoen en feta



Speurend naar lekkere gerechten met pompoen kwam ik een recept tegen van AH. Ik heb het recept op onderdelen aangepast naar mijn eigen smaak; pompoen in plaats van wortel, korianderpesto in plaats van standaardpesto uit een potje en doperwten in plaats van een bosje bosui. Een lekker geheel met een Marokkaanse twist…

• 1 halve pompoen, geschild, in stukken
• 1 bakje pijnboompitten (80 g)
• 1 kopje diepvries doperwten, ontdooid
• 1 pakje witte feta, grof verkruimeld
• 4 takjes platte peterselie, de blaadjes grof gesneden
• 40 g boter, gesmolten
• 1 el korianderpesto *
• 2 el olijfolie
• 1 pak filodeeg (diepvries), ontdooid
• 3 tl sesamzaad

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 300 g wortel grof en kook 4 min. Giet af en laat afkoelen. Rooster de pijnboompitten 2 min. in een koekenpan zonder olie of boter. Meng met de pompoen, kaas, doperwten, peterselie en peper en zout naar smaak. Meng de boter, pesto en 1 el olie. Bestrijk al het deeg hiermee en maak 2 stapeltjes van 5 plakjes. Verdeel het pompoenmengsel over de stapeltjes, vouw er pakketjes van en leg ze met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze met 1 el olie en strooi het sesamzaad erover. Bak de pakketjes ca. 30 min. in de oven. Snijd ze doormidden en serveer. Lekker met tomatensalade.

Iets anders: vervang de korianderpesto door een tapenade van zwarte olijf. Neem in plaats van de peterselie dan verse koriander of bv. munt. Voor de sterke smaakliefhebbers: voeg aan het pompoenmengsel een theelepel chilivlokken toe en een grof gesneden knoflookteentje.

* Korianderpesto:

½ bosje koriander
25 gr pijnboompitten
50 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
1 dl mooie olijfolie
1 teentje knoflook

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Zodra ze voldoende geroosterd zijn uit de pan halen ( anders verbranden ze) en in een schaaltje laten afkoelen. Doe de afgekoelde pijnboompitten, de grof gehakte knoflook en de koriander in een keukenmachine en maal dit even ( niet te fijn),voeg de Parmezaanse kaas en de olijfolie toe en roer alles goed door elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen