donderdag 24 februari 2011

Ajvar

Ik kom met grote regelmaat bij deTurkse supermarkt in Hatert, Nijmegen. Eerlijk gezegd moet ik zeggen ‘de internationale supermarkt’ want het assortiment beperkt zich niet tot de Turkse keuken. Surinaams, Arabisch, Pools… alles is er te krijgen. Ik ben er gauw een half uur zoet, kijkend naar de enorme hoeveelheden peulvruchten, pasta’s, groeten in blik, olijven, kazen en dergelijk. Elke keer ontdek ik weer iets nieuws wat dan ook in één keer lange tijd favoriet blijft. Zo kocht ik een paar maanden terug voor het eerste een potje (pittige) Ajvar (paprika-auberginesaus). Zalig!! Het ging gelijk overal doorheen, door elke rode saus, op het brood, los op de kaas- en vleesblokjes bij de borrel, het kon niet op..Aangezien de potten in een noodtempo leeg bleken te zijn, ben ik gaan zoeken naar een recept om zo zelf een flinke voorraad aan te leggen en het naar mijn eigen smaak te maken, met name waar het de pittigheid betreft. . Hieronder twee variaties.

Recept 1

Ingrediënten (12 pers.):
- 1 kilo aubergines
- 5 kilo rode paprika
- 2 eetlepel chilivlokken (of minder als je het milder wilt)
- 5 teentjes knoflook
- peper
- zout
- 3 eetlepels azijn (desgewenst iets meer)
- olijfolie

Bak de aubergines en de paprika's in een op 250 °C voorverwarmde oven tot de schillen blaren gaan vertonen. Haal ze dan uit de oven en trek de schillen van de nog warme groenten af. Verwijder de zaadlijsten van de paprika's.
Pureer de aubergines en paprika's in een mixer-blender of door een roerzeef. Roer de uitgeperste knoflook en de azijn door de puree en maak alles op smaak met wat zout en peper. Voeg onder voortdurend roeren zoveel olie in een dun straaltje toe tot de puree ermee verzadigd is. Doe de Ajvar in een goed afsluitbare glazen pot en bewaar in de koelkast.

Recept 2

- 1 kg tomaten
- 1 kg paprika?s
- 1 aubergine
- 500 g uien
- 2-3 teentjes knoflook
- 60 g suiker
- 50 ml (olijf)olie
- 50 ml azijn
- 2 tl chilipoeder
- peper en zout naar smaak

Tomaten zonder zaad, paprika’s zonder zaadjes en aubergine in stukjes snijden, uien en knoflook fijnhakken. Olie in een pan verhitten en eerst uien en knoflook even fruiten, stukjes tomaat, paprika en aubergine toevoegen, even meebakken. Suiker, azijn en chilipoeder toevoegen, vuur zeer laag zetten en alles 1 uur laten pruttelen, met een deksel op de pan, tot de gewenste dikte. Van het vuur af, op smaak brengen met peper en zout. Door de zeef wrijven, en in potjes in de koelkast bewaren.

Je kunt het recept natuurlijk ook op de 1e manier maken voor wat betreft het roosteren van de paprika en aubergine. Doe dan de tomaten en ui separaat zacht bakken en meng het vervolgens met de geroosterde paprika en aubergine voordat je het geheel grof of fijn gaat pureren en de overige ingrediënten toevoegt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen