maandag 17 januari 2011

Stoofpot van kip en walnoten - Khoreshteh Fesenjan



("khoreshteh" betekent 'Stoofpotje van') Fesenjan is een rijke, glanzende ragout van walnoten en granaat appel stroop met kip die eenvoudig met sommige basmati-rijst wordt geserveerd.

Aantal personen: 6-8
Origine: Iran / Persie

• 8 kippendijen
• 1 grote of 2 kleine uien
• 550 g walnoten, fijn gemalen in een food processor
• 1 x eetlepel van bloem
• 2 x eetlepels basterdsuiker
• 300 ml granaat appelsiroop
• 3 eetlepels olijf olie
• 1 eetlepel zeezout vlokken
• Zwarte peper naar smaak
• Water

Verwarm een pan op een matig vuur en voeg de olie toe en bak de uien totdat ze doorschijnend zijn en lichtbruin. Kruid vervolgens de kip aan beide zijden met zout en peper en voeg ze toe aan de uien, draaien de temperatuur wat hoger, bak de kipstukken goed aan beide kanten, en haal vervolgens de pan van het vuur. In uw andere pan doet u de bloem en ‘bak’ het tot een bleke beige kleur. Voeg de walnoten toe en bak het mengsel een beetje. U hoeft geen olie toe te voegen aangezien de walnoten zelf een hoog vet gehalte hebben. Na ongeveer 5 minuten, ongeveer 1 liter koud water toevoegen, goed roeren en het mengsel aan de kook langzaam aan de kook brengen. Dek af met een deksel en laat gedurende een uur op een laag-medium warmte sudderen. Gedurende dit proces worden de walnoten gekookt en u zult wat olie naar de oppervlakte zien stijgen.
Voeg na een uur de suiker en de granaatappelsiroop aan de mix toe en roer het voor ongeveer een minuut of iets langer. Neem de tijd om het goed door te roeren om de siroop een dikke consistentie heeft en het even duurt voor het volledig met de stoofpot is vermengd. Voeg vervolgens de inhoud van uw andere pan in het walnoot en granaatappel mengsel, voeg genoeg water op de mix af te dekken en kook langzaam op een lage temperatuur voor ongeveer 2 uur, roer regelmatig grondig om te zorgen dat de walnoten niet op de bodem blijven vastzitten. Na 2 uur is het mengsel van een beige kleur verandert in een rijke, donkere, bijna chocolade achtige kleur. De smaak is diep en zoet met een nootachtige textuur. Serveer met geurende basmati-rijst.

Bron: foodepadia.co.uk, recept: S. Ghayour

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen