zaterdag 1 januari 2011

Pompoenstoofpotje met couscous




• 1 pompoen
• 2 eetlepels olijfollie
• 1 grote ui in stukjes
• 3 teentjes knoflook in kleine stukjes
• ½ tl cayennepeper
• ½ tl kaneel
• ½ tl nootmuskaat
• 1 tl komijn
• 1 blok tomaat in stukjes
• 2 eetl. gele rozijnen
• 900 ml groentebouillon
• 1 blik kikkererwten
• 2 tl zout
• couscous
• 2 tl gehakte (platte) peterselie
• ½ kopje amandelen

Aantal personen: 4
Origine: Marokko

Halveer en schil de pompoen. Verwijder de zaden en snijd in niet te grote stukken. Verhit de olie in een (stoof)pan. Voeg de ui toe en laat 5 minuten zachtjes bakken zonder het te verkleuren. Doe de knoflook, cayennepeper, kaneel, nootmuskaat en een 1/2 tl komijn erbij en laat 1 minuut sudderen. Roer vervolgens de pompoenstukjes, tomaten, rozijnen, bouillon, kikkererwten en 1 1/2 tl zout toe. Breng aan de kook, verlaag de hitte, doe de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Haal daarna de deksel eraf en laat nog 15 tot 20 minuten stoven totdat de pompoen zacht is (proef tussendoor).
Maak intussen de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak, voeg wat komijnpoeder aan de couscous toe voordat je het laten weken met het water. Laat een paar minuten staan en verdeel vervolgen de couscous in een grote schaal of over individuele borden en giet de warme pompoen er overheen. Garneer met de peterselie en amandelen.

Ietsjes anders: vervang de peterselie door koriander, rooster de amandelen of vervang ze door zonnebloempitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen