zondag 30 januari 2011

Marokkaanse ratatouille; Kamfounata


Kamfounata wordt ook vaak de Marokkaanse ratatouille genoemd; de ingrediënten komen grotendeels overeen. Ik zelf ben een groot liefhebber van ratatouille-achtige salades omdat je ze zoveel warm als op kamertemperatuur kan eten. Heb je een lekker grote hoeveelheid gemaakt, dan kun je het de ene dag warm eten met pilaf, couscous of gewoon witte rijst (eventueel een lamskarbonade erbij) en de volgende dag met een soep en warm pitabrood.
• 1 aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik
• zout
• 1 courgette in plakken van ongeveer een cm dik
• olie
• 1 ui in dunne ringen
• 1 paprika (rood) in repen
• 4 tenen knoflook fijngehakt
• 5 tomaten (ongeveer 500 gram), ontveld en fijngehakt
• 1 eetlepel balsamico-azijn (voor het zuur)
• 1 eetlepel balsamico-stroop (voor het zoet)
• 1/2 rode peper ontdaan van de zaadjes in kleine ringetjes gesneden (voor het pikant)
• peper en zout
• een handje elk van de blaadjes van platte peterselie, koriander en munt
• zwarte olijven
De plakken aubergines met het zout bestrooien en een uur laten uitlekken in een vergiet. Spoel en droog ze daarna af. Aubergine- en courgette plakken grillen op de grilpan, ui en paprika smoren in wat olie (of ook grillen). Tegelijk de tomatensaus maken; knoflook even aanbakken en de tomaten erbij, peper, zout, en de beide balsamico's erbij en 20 minuten laten pruttelen tot een dikke saus. Tegen die tijd zijn ook alle groentes klaar.
De plakken aubergine en courgette nog in 4-en snijden. Pan van het vuur en alle groentes, rode peper, peterselie en koriander erdoor roeren. Op een schaal gieten en wat laten afkoelen. Garneren met zwarte olijven en munt. Ietsjes anders: voeg wat komijn toe aan de tomatensaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen