maandag 31 januari 2011

Lamskoteletten


Het recept heeft in de origine een Italiaanse slag met name door het gebruik van bascilicum, zoals op de foto goed is te zien. Persoonlijk prefereer ik het recept met koriander, zoals hieronder ook beschreven, met een lekker rode peper erbij voor een pittige 'bite'.

• ½ tot 1 verse, rode Spaanse peper, naar smaak
• 2 grote rijpe tomaten
• 1 rode paprika
• een bosje verse koriander
• 4 tot 6 lamskoteletten, afhankelijk van de grootte
• olijfolie
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• extra vierge olijfolie
• een scheutje rode-wijnazijn

Aantal personen: 4

Om de koteletten en salsa voor te bereiden: zet een grillpan op hoog vuur en laat hem gloeiend heet worden. Snij de Spaanse peper doormidden (verwijder de zaadjes als je de salsa niet al te heet wilt). Snijd de tomaten doormidden, halveer de paprika, haal de zaadjes eruit en snijd elke helft weer in tweeën . Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en zet de blaadjes opzij. Besprenkel beide kanten van de koteletten met een beetje olijfolie en strooi er peper en zout op

Zet de koteletten ongeveer 1 minuut rechtop in de hete pan tot de vetrandjes even goed bruin en krokant zijn, leg ze vervolgens plat en druk ze ongeveer een minuut aan. Leg de stukken Spaanse peper, paprika en tomaat om het vlees heen – met de snijkant naar onder – in de pan. Bak de koteletten in totaal 4 tot 5 minuten, keer ze elke minuut om en druk ze tussendoor steeds even plat. Keer de groenten halverwege de baktijd om en leg ze, als ze gaar en mooi geschroeid zijn, op een snijplank. Leg de koteletten wanneer ze goudbruin en krokant zijn op een bord en laat ze een minuut of twee rusten, terwijl jij de salsa klaarmaakt. Hak de peper, tomaat, paprika en korianderblaadjes (houd een paar kleintjes apart) door elkaar tot je een lekkere grof mengsel hebt. Doe het in een kom, met een paar flinke scheuten extra vierge olijfolie en een snuf peper en zout. Voeg er een scheut rode-wijnazijn bij en roer alles goed. Proef en voeg zonodig nog wat extra peper, zout of azijn toe

Serveer je koteletten op een bedje van heerlijke, pittige, grove salsa. Maak het af door er nog een paar korianderplaatjes over te strooien – fantastisch!

Bron: Jamie Oliver - Kookrevolutie telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen