zondag 2 januari 2011

Imam Bayildi



2 grote aubergines
zout
2 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde ui
1 geperst teentje knoflook
1 groene (turkse) paprika in blokjes
1 kaneelstokje of een mespunt kaneel
1 laurierblad
4 tomaten in blokjes (van schil en zaadjes ontdaan)*
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepel fijngehakte platte peterselie
3 dl kippenbouillon
zout, versgemalen peper

Bereidingstijd: 60 minuten
Aantal personen: 4
Origine: Turkije

Snijd de steelaanzetten van de aubergines, halveer de aubergines in de
lengte en hol ze uit, zodat een wand ontstaat van ruim 1/2 cm. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Snijd het uitgeschepte auberginevruchtvlees in blokjes. Doe die met de paprika, het knoflookteentje, de tomaten bij de ui en laat ze samen 5 minuten stoven.
Voeg de tomatenpuree, de bouillon, 1 eetl peterselie, het laurierblad, het kaneelstokje/mespunt kaneel en zout en peper toe, breng alles samen aan de kook en laat het op laag vuur 15 minuten zachtjes koken, of tot het mengsel bijna droog is. Haal het laurierblad (en het kaneelstokje als je die hebt gebruikt) uit het groentemengsel.
Zet de uitgeholde aubergines in een ingevette ovenschaal en verdeel er de vulling over. Giet 1 1/2 dl water in de schaal, dek de schaal met aluminiumfolie af en schuif hem 35-40 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Laat de aubergines afkoelen tot kamertemperatuur en giet er voor het serveren wat olijfolie en nog een eetl peterselie over. Eet er desgewenst Turks brood bij.

Ietsjes anders:
a) rooster een eetl. pijnboompitten en doe deze door de vulling, voeg ook een eetlepel gouden rozijnen toe (eventjes weken en daarna droogmaken).
b) snij de aubergine niet door de helft maar schil met een scherp mesje van boven naar beneden repen van de schil af, zodat er een zebra effect ontstaat. Maak 1 diepe inkeping, hol enigzins uit maar niet te veel en ‘modeleer’ de inkeping even goed met je handen zodat je daar vervolgens de vulling in kunt scheppen.
c) serveer de imam bayildi warm, gegarneerd met wat ansjovisfilets en zwarte olijven.

* maak met een scherp mesje een kleine kruisinkeping aan de onderkant van de tomaat, dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water en trek het vel er dan af.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen