maandag 31 januari 2011

Gevulde aardappel met vlees



Dit gerecht smelt in je mond en heeft een zalig aroma en een volle smaak. Het is echt comfort food, zogezegd. De combinatie van vlees en aardappelen gekookt op een laagje kool, in een heerlijke pittige saus, maakt het gerecht zeker de moeite waard.

• 6 middelgrote aardappelen van gelijke grootte, gepeld
• zout en peper
• meel
• 2 losgeklopte eieren
• Olie voor frituren

Vulling:
• 500 gr. gemalen rundvlees
• 1 kopje gehakte verse peterselie
• 1 / 2 theelepel. zout en gemalen zwarte peper
• 2 / 3 tl. Baharat kruiden *
• 1 / 3 theel. gemalen kurkuma
• 1 / 2 el. zoete paprika
• 1 / 2 theelepel. gemalen kaneel
• Chili peper naar smaak
• 1 aardappel, geraspt grof, gespoeld en goed uitgelekt

Saus:
• 1 grote, gesnipperde ui
• 4 geplette teentjes knoflook
• 4 stengels bleekselderij, grof gehakt
• 3 el. tomatenpuree
• 1 / 2 kop gehakte tomaten
• 1 theel. zout
• een kwart witte kool in grove stukken
• Ca. 1 liter bouillon of water
• 3 el. elk van verse munt, peterselie en bladselderij, fijngesneden

Meng voor de vulling het vlees en de kruiden. Bedek het gekruide vlees en zet het een half uur in de koelkast zodat de smaak van de kruiden zich goed met het vlees kunnen vermengen.
Hak intussen de ui fijn en doe deze in een schaaltje. Doe in een andere schaal de fijngehakte knoflook en bleekselderij. Snijd de tomaten.
Nu de voorbereiding van de aardappelen voor de vulling: schil de aardappels, snij ze in de lengte bijna door de helft maar zorg dat ze nog wel verbonden zijn. Vouw voorzichtig een beetje open en vul de aardappelen met het vlees. Druk met je vingers een beetje aan en zorg dat er niet teveel vlees uit de opening valt.
Verhit in een stevig pan de olie voor het frituren. Klop de eieren, doe in een bord wat meel (met zout en peper) en rol de aardappels voorzichtig stuk voor stuk eerst door de bloem en vervolgens door het ei. Bak de aardappelen in de olie goudbruin, keer ze halverwege. Haal ze uit de pan en leg op wat keukenpapier om uit te lekken.
Giet het grootste deel van de frituurolie af. Bak de ui in de resterende olie tot ze goudbruin zijn. Voeg de knoflook en bleekselderij toe. Bak gedurende 4 minuten.
Voeg de tomatenpuree en de gehakte tomaat toe, roer, dek af en laat 10 minuten koken op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper en voeg de kool en bouillon of water toe. Leg vervolgens de aardappelen in de saus en bestrooi met de gehakte munt, peterselie en bladselderij. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur gedurende een uur sudderen of totdat de aardappelen gaar zijn. Serveer de aardappelen met rijst of couscous en een frisse salade

* Als Baharat kruidenmix niet beschikbaar zijn, maak de mix dan zelf en bewaar in een goed afgesloten pot.

Baharat Spice Mix
1 el. kardemom
1 el. zwarte peper
1 / 2 Tbslp. piment
1 el. kaneel
1 el. droge gember
1 / 2 el. nootmuskaat

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen