zondag 30 januari 2011

Gekruide yoghurtkaas (Labneh, Syrische stijl)



Labneh wordt in het hele Midden-Oosten gegeten. Het wordt gemaakt door het drainen van de vloeistof van yoghurt via kaasdoek waarna vervolgens extra smaakstoffen worden toegevoegd. Het is vrij eenvoudig te doen. Het beste resultaat krijg je met goede volvette yoghurt, Grieks of Turks. Hou je van een lekkere kruidige Labneh, doe dan gewoon 2 tl van al de genoemde kruiden en vervang eventueel de gedroogde munt door vers fijngesneden.

1 emmertje Griekse/Turkse yoghurt of volvette yoghurt
1,5 tl gemalen komijn
1,5 tl gedroogd munt
1 tl Aleppo peper of chili vlokken
1. 5 t. zeezout
olijf olie
kaas doek

Zet een groot vergiet in een kom. Bekleed de vergiet met een dubbele laag kaasdoek. Giet de yoghurt erin en bindt de kaasdoek tot een strakke bal. Maak de knoop vast om bv een houten pollepel en hang het geheel boven de kom (wel zo dat hij net niet de bodem van de kom raakt). Zorg overigens voor een ruime kom zodat er genoeg vocht in kan druipen zonder dat deze weer het kaasdoek raakt. Zet alles een nacht in de koelkast of een andere hele koele plek in huis (de kelder of schuur kan ook uitkomst). Verwijder de volgende dag de yoghurt uit de kaasdoek in doe deze in een schone kom. De massa moet stevig genoeg zijn om balletjes van te maken. Als dat niet het geval is, laat het dan nog langer staan. Meng vervolgens de kruiden, zout en peper er door. Vet je handen in met olijfolie en vorm ballen een beetje kleiner dan een golfbal. Leg ze in een schaal met een bodempje olijfolie en garneer met gehakte peterselie of koriander.

Bron: herbivoracios.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen