maandag 10 januari 2011

Falafel



Falafel is een van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Het wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten.
In het westen wordt falafel tegenwoordig ook in veel shoarmazaken verkocht als een vorm van fastfood. Meestal wordt het verkocht in een broodje (pitabroodje of Turks brood, met salade en saus) of als schotel (meestal met saus, salade en friet). De sauzen die meestal bij falafel geserveerd worden zijn hummus, uiensaus, yoghurtsaus, knoflooksaus of een pittige saus.
In het Midden-Oosten wordt de falafel ook wel van gedroogde tuinbonen gemaakt, eventueel met een handvol kikkererwten erdoor. In Egypte gebruikt men vaak alleen bonen.

Recept 1 (4 pers.)

• 1 groot blik kikkererwten
• 1 ui, gesnipperd
• 3 tenen knoflook
• handje verse peterselie, gehakt
• handje verse koriander, gehakt
• handje verse munt, gehakt
• 1 theelepel komijnpoeder
• 1 theelepel bloem
• 1 theelepel chilipoeder
• 3 bosuitjes, gehakt
• water
• zout
• plantaardige olie om in te frituren

Haal de schil van de knoflooktenen en doe ze in de keukenmachine. Maal deze helemaal fijn. (Dit om te voorkomen dat je later te grote stukken knoflook in je saus hebt.)
Laat het blik kikkererwten goed uitlekken en doe de kikkererwten in de keukenmachine. Maal ze fijn in ongeveer 30 seconden totdat er een gladde pasta ontstaat.Voeg ui, bosui, alle kruiden, bloem en zout toe aan de keukenmachine en maal vervolgens alles fijn totdat er een stevige pasta ontstaat: laat het een half uur staan en maak er vervolgens balletjes van ter grootte van een walnoot. Laat de balletjes één voor één met een lepel voorzichtig in de hete olie glijden. Let erop dat ze helemaal ondergedompeld zijn. Frituur de balletjes totdat ze aan alle kanten goudbruin gekleurd zijn, je kunt ze er dan met een schuimspaan uit scheppen. Serveer in pitabrood met knoflooksaus, witte koolsalade en een tomaat/komkommer/feta/rodeui salade.

Ietsjes anders: maal 1 (of 2 als je het graag pittig hebt) rode pepers, zonder de pitjes, mee in de keukenmachine.

Recept 2 (6 pers)

• 1 kopje gedroogde ontvelde tuinbonen
• 1 kopje gedroogde kikkererwten
• 1 theelepel baksoda
• 4 tenen knoflook
• 1 theelepel gemalen koriander
• 1 theelepel gemalen komijn
• 1 ui
• 1/2 kopje verse koriander
• 1/2 kopje verse peterselie
• zout, peper

Week de tuinbonen en kikkererwten gedurende 24 uur in water met de baksoda. Giet af en spoel goed met water. Doe de bonen en alle andere ingrediënten samen in de keukenmachine en meng goed door totdat het een stevige deeg vormt.
Doe het geheel een uurtje in de koelkast. Maak balletjes ter grootte van een walnoot, druk ze wat plat met je hand. Frituur de balletjes.

Recept 3 (6 pers.)

• 500 gr gedroogde ontvelde witte tuinbonen
• 2 tenen knoflook
• 1 bos lente uien
• 1 bosje peterselie
• 1 theelepel gemalen komijn
• 1 theelepel gemalen koriander
• 1/2 theelepel bakpoeder
• zout
• cayennepeper
• olie om te frituren

Week de bonen gedurende 24 uur in koud water.Giet ze af en maal ze fijn met een keukenmachine. Was en hak de lente uien en peterselie fijn. Hak de knoflook klein.Meng de bonen, uien, knoflook, specerijen, bakpoeder, peterselie, zout en cayennepeper (en eventueel de fijngehakte rode pepertjes, waar de zaadjes uitgehaald zijn) in de keukenmachine tot het een wat stevige deeg vormt. Water toevoegen indien nodig. Laat 30 minuten rusten. Vorm ballen ter grootte van een walnoot met het mengsel en druk ze wat plat met je handen. Laat de ballen nog 15 minuten rusten alvorens ze te frituren. Serveer in pita broodjes met tahina saus en wat tomaat en komkommer.

Recept 4 (6 pers.)

• 1 kg gedroogde kikkererwten
• 5 tenen knoflook
• 2 uien
• 1 theelepel baksoda
• 1 bosje peterselie
• 1 bosje koriander
• 1 eetlepel gemalen komijn
• 1 eetlepel paprikapoeder
• 1 eetlepel cayennepeper
• olie om te frituren
• zout, peper

Week de kikkererwten gedurende 24 uur in koud water.Giet ze af en maal ze fijn met een keukenmachine. Was en hak de koriander en peterselie fijn. Hak de knoflook en uien klein.
Meng alle ingrediënten in de keukenmachine samen met de baksoda tot het een wat stevige deeg vormt. Water toevoegen indien nodig. Vorm ballen ter grootte van een walnoot met het mengsel. Frituur de Falafel ballen.

Serveer in pita broodjes met verschillende groenten, eventueel wat frietjes en een sausje naar keuze.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen