zondag 30 januari 2011

Eenpansgerecht met lam en spinazie



Khoresht ghormeh sabzii

400 gr verse spinazie
bos dille
bos peterselie
bos koriander
2 bosjes lente ui, alleen het groen gebruiken
bos bieslook
4 tenen knoflook, gepeld en gehakt
1 el fenergiek
750 gr lamsfilet
4 gedroogde limoenen (arabische supermarkt) of 1 el citroengras (toko)
1 middenmaat ui, fijngesneden
1/2 tl geelwortel
3 el plantaardige olie
1 el citroensap naar smaak
200 gram voorgeweekte zwarte ogen boontjes of uit blik (Turkse winkel)
peper , zout

Aantal personen: 4
Origine: Iran

Was het vlees en laat het uitlekken. Snijd het groen van de lenteui heel fijn, en bewaar het wit voor andere gerechten. Spoel alle kruiden en de spinazie goed schoon, sla ze droog, en hak alles tezamen fijn. Hoe fijner hoe beter. In de keukenmachine gaat ook prima. Plaats de gehakte groenten in een pan, zet de pan op hoog vuur en roer door de kruiden tot alle water in verdampt. Voeg dan twee eetlepels olie toe en bak in circa 15 minuten de inhoud bruin. Voeg zo nodig nog een el olie toe. (Zorg ervoor dat de kruiden niet verbranden want dan krijg je een bittere smaak aan je stoofgerecht) Neem de pan van het vuur en zet het apart. Wanneer het klaar is zien de kruiden er gedroogd, en niet te vet uit.

Doe een eetlepel olie en de gehakte uien in een andere pan, en bak tot ze goudbruin. Voeg het vlees, toe en bak het rondom bruinig. Voeg zout, peper en geelwortel toe en roer dit goed door elkaar. Voeg dan de geweekte bonen aan het mengsel toe (heb je bonen uit blik genomen, voeg deze dan het laatste half uur toe). Zet de hittestand op middelmatig. Prik een gat in de gedroogde limoenen, leg ze bij het mengsel en voeg ongeveer een halve liter water toe. Voeg de gebraden groenten toe, draai de hittestand naar middelmatig en laat, in een ruim uur uur, het garen. Zodra het vlees uit elkaar valt is het gerecht klaar.

Bron: anvari.org

1 opmerking: